Jan is geboren en getogen in Tilburg, maar na een paar omzwervingen is hij in Oisterwijk gaan wonen, de parel van Brabant. Hij volgde het gymnasium tijdens zijn priesterstudie bij de Paters Oblaten, maar tot een roeping kwam het niet. In die tijd maakte hij kennis met de schoonheid van de Nederlandse taal, en die fascinatie heeft hem nooit meer losgelaten. Door trainingen en cursussen te volgen heeft hij zich diverse schrijftechnieken eigen kunnen maken.

Naast zijn werk was de vulpen zijn belangrijkste gereedschap. Hij heeft altijd geschreven: gedichten, liedjes, prentteksten, conferences, sketches, cabaretteksten en korte verhalen. Maar tot een paar jaar geleden nog nooit een roman! Voor de Oisterwijkse Revue schreef hij veel teksten en liedjes, en hij was de regisseur van 9 producties. Sinds 1998 trad hij met Erik Potters op als Brabants Cabaret, waarvoor hij alle teksten en liedjes schreef. Theatervoorstellingen in Brabant, maar ook daarbuiten. Als Stadsdichter van Oisterwijk schreef hij regelmatig gedichten over het wel en wee van zijn dorp (met stadsrechten). Met veel genoegen heeft hij ook twee toneelstukken bewerkt en hedendaags gemaakt, die met veel succes zijn opgevoerd.

Vanaf 2010 stonden zijn schrijfactiviteiten in het teken van Julia. Haar levensverhaal was zo boeiend dat hij het niet kon nalaten er een roman over te schrijven. Zijn debuut kwam in 2013 uit bij Johan van de Berg Almere.  Hij ervoer het als een enerverende periode, waarin hij veel schrijfervaring opdeed en het schrijven hem heel veel voldoening gaf. Daarom begon hij meteen aan De Vermogensbeheerder. En volgde ook zijn derde roman In de schaduw van het bestaan. Beide romans kwamen uit bij Uitgeverij Aspect. Jan van Rijthoven rondde net voor zijn overlijden zijn vierde roman De Gelagkamer af die in februari 2018 uitkomt. Samen met zijn dochter Brigitte schreef hij het kinderboekje IJbeltje dat later dit jaar verschijnt.

Jan van Rijthoven overleed op 22 december 2017 aan de gevolgen van een hartoperatie. Hij werd 76 jaar.

Rinus van der Heijden, journalist, schreef een prachtig artikel over Jan op Brabantcultureel.nl: